Tάρτα μπισκότο!

τάρτα μπισκότο

Μεγάλα και μικρά,στρογγυλά ή τετράγωνα,βουτύρου,γεμιστά με σοκολάτα ή καραμέλα και μαμελάδα,με κομματάκια πραλίνας και ξηρών καρπών,άλλα τραγανιστά και άλλα μαλακά, αλμυρά και γλυκά,τα μπισκότα είναι αγαπημένα μεγάλων και μικρών.Με άπειρες γεύσεις που ικανοποιούν κάθε είδους γούστο, συνοδεύουν όμορφα το πρωινό μας,τον απογευματινό καφέ ή τσάι και είναι το ιδανικό σνάκ για κάθε περίσταση.Γι’ αυτούς του λόγους και άλλους τόσους επέλεξα να φτιάξω την τάρτα η οποία είναι στην ουσία ένα τεράστιο μπισκότο με τα λατρεμένα κομματάκια σοκολάτας!Πλούσια σε γεύση,η τάρτα αυτή μπορεί να γίνει με διάφορες παραλλαγές της αρεσκείας σας και να αποτελέσει το τέλειο κέρασμα…

Το μπισκότο(bisquite) πήρε το όνομα του την εποχή του μεσαίωνα στην Αγγλία.Στην Αμερική είναι γνωστό σαν «cookie»(από το ολλανδικό koekje).Σύμφωνα με τις φήμες το πρώτο μπισκότο έκανε την εμφάνιση του στην Ολλανδία όταν κάποιος μάγειρας έριξε λίγη ζύμη στο ζεστό φούρνο.Βέβαια η γαστρονομική ιστορία ισχυρίζεται πως προυπήρχε στη νεολιθική εποχή,αργότερα στην Αίγυπτο αλλα και στην Κίνα όπου παρασκευάζονταν ξηρές πίτες από ρύζι, σουσάμι και φρούτα.Τον 18ο αιώνα στη Γαλλία δημιουγήθηκαν τα «πτι-φουρ»,ένα νέο είδους μπισκότο-βουτήματος.Μετέπειτα,τον 19ο αιώνα, με την εξάπλωση της αγγλικής συνήθειας του απογευματινού τσαγιού, οι ευκαιρίες απόλαυσης των μικρών  γλυκισμάτων πολλαπλασιάστηκαν.Tότε ξεκίνησε η εκβιομηχάνιση της παραγωγής μπισκότων και η μόδα εξαπλώθηκε παγκοσμίως.

Έτσι λοιπόν εχόμαστε στην χορταστική μπισκοτένια συνταγή.Πρώτος κανόνας κατα τη δική μου ταπεινή άποψη είναι να χρησιμοποιήσετε ένα πολύ καλό βούτυρο.Θα το γράψω πολλές φορές και εδώ γιατί θεωρώ πως είναι το κύριο συστατικό στη ζαχαροπλαστική και χαρίζει αυτή τη νοστιμιά,πόσο μάλλον στα μπισκότα!Για την επικάλυψη χησιμοποίησα σαντυγί,κυρίως γιατί βιαζόμουν να το φτιάξω.Εναλλακτικά μπορείτε να το σερβίρετε με παγωτό βανίλια,μούς σοκολάτα ή οτι άλλο ταιριάζει στο γούστο σας.Μια ώραια ιδέα που θα τη δοκίμασω σίγουρα στο μέλλον θα ήταν να γίνει μια παραλλαγή cheescake χρησιμοποιώντας φιλαδέλφεια(γύρω στα 300 γρ.) και ζαχαρούχο γάλα δοκιμάζοντας ανάλογα πόσο γλυκό το θέλετε,(περίπου 1/3 απο το μικρό κουτάκι).

Θα χειαστείτε μια ταρτιέρα 20 εκ. ή κάποιο στρογγυλό ταψάκι με τοιχώματα την οποία θα βουτυρώσετε.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 και ξεκινάμε…

Υιλικά για τη μπισκοτένια βάση:

350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουτ.γλ. σόδα μαγειρική

1/2 κουτ.γλ. αλάτι

1 μεγάλο αυγό(πάνω απο 60 γρ.)

2 κουτ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας

230 γρ. (ανάλατο) βούτυρο

100 γρ. ζάχαρη(ψιλή,εγώ τη χτυπάω στον επεξεργαστή τροφίμων τύπου multi)

220 γρ. καστανή ζάχαρη

150 γρ. κομματάκια σοκολάτας της επιλογής σας

Σαντυγί

400ml κρέμα γάλακτος

3-4 κουτ. άχνη (ανάλογα πόσο γλυκιά τη θέλετε βάζετε ή βγάζετε ποσότητα)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

τάρτα μέιγμαΠροσθέτουμε στο μίξερ το βούτυρο μαζί με τις ζάχαρες και χτυπάμε για περίπου 1.5′ μέχρι να αναμυχθούν.Χτυπάμε το αυγό μόνο του πρωτού το ενσωματώσουμε και προσθέτουμε τη βανίλια,τα βάζουμε στο μείγμα με τις ζάχαρες και το βούτυρο και χτυπάμε για άλλα 30».Όταν ομογενειοποιηθούν τα υλικά μας προσθέτουμε το αλεύρι,στο οποίο έχουμε προσθέσει τη σόδα και το αλάτι, και τα ανακτατεύουμε όλα μαζί σε πολύ αργή ταχύτητα για περίπου 1′,ίσως και λιγότερο.

IMG_5642 Τέλος ρίχνουμε και τα κομματάκια σοκολάτας στο μείγμα,αφήνοντας μια χούφτα περίπου, και ανακατεύουμε για να πάνε σε όλη τη ζύμη.Και τώρα έρχεται η έκπληξη!Απλώνουμε το μισό μείγμα στη ταρτιέρα και με το υπόλοιπο θα δημιουργήσουμε μικρές μπαλίτσες που θα ψησουμε ξεχωριστά οπότε θα έχουμε και μικρά μπισκοτάκια για τη διακόσμηση και όχι μόνο!Πιο πολύ μπισκότο δεν γίνεται!

ζύμημπισκότο1 ζύμημπισκότο

Απλώνουμε λοιπόν στο σκέυος και ρίχνουμε απο πάνω τα υπόλοιπα κομματάκια σοκολάτας που κρατήσαμε.

IMG_5655

Με το υπόλοιπο μείγμα φτίαχνουμε μπαλίτσες όχι μεγαλύτερες απο ένα καρύδι και τις τοποθετούμε σε μια λαδόκολλα.Αυτές θα απλώσουν και θα γίνουν απολαυστικά μπισκοτάκια!Βάζουμε στο προθερμασμένο φούρνο στον αέρα τη τάρτα(για 15-18′) και τις μπαλίτσες(για 7′) και ψήνουμε στους 160.Τα μπισκότα και η βάση θα μας φανούν μαλακά όταν τα βγάλουμε αλλα θα σφίξουν αρκετά όταν κρυώσουν(θα έχουν την αίσθηση soft cookie)

τάρτα μπισκότο4 τάρτα μπισκότο5

Αφότου έχουμε ετοιμάσει τη σαντυγί ή ότι άλλο έχουμε επιλέξει μαι αφότου κρυώσει η βάση μας την καλύπτουμε και διακοσμούμε με ότι μας ταιριάζει.Εγώ έτριψα και λίγη σοκολάτα!

**Η σαντυγί μου δεν έσφιξε καλά και τα μπισκότα μου έπεφταν το ένα μετα το άλλο!**

τάρτα μπισκότο 2

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s